Tulameen málna

A Tulameen málna egy korai, Kanadából származó málna fajta. Már május végétől érleli zamatos bogyóit. A málna fajták igen széles kört ölelnek fel kezdve a május végén, június legelején érő korai málnáktól a késő októberig érő folytontermő málna fajtákig. A málna nagyon népszerű, évezredek óta ismert gyümölcs. Vadon teremve Európa mérsékelt övi területeitől egészen Nyugat-Szibériáig előfordul. A fekete málna fajták Észak-Amerika erdőségeiben őshonosak.

Málna fajták csoportosítása

A málna fajtákat is elsősorban érési idejüknek megfelelően szokták megkülönböztetni. Mindegyiknek megvan a maga előnye. Érdemes ültetésük előtt eldönteni, hogy mi a cél és annak megfelelően választani a megfelelő fajtá(ka)t.

A málnákat jellemzően két nagy csoportba sorolják:

  1. Nyári málnák: ezek a szezonban egyszer (júniusban vagy júliusban) termő málnák
  2. Őszi málnák: amelyek ősszel hoznak gyümölcsöt és a következő nyáron is képesek teremni.

A legtöbb málna öntermékeny, beporzásukat a méhek végzik. Az ültetésétől számítva egy év múlva kezdődik kezdek a gyümölcsök teremni. A málna metszése azonban elengedhetetlen az egészséges növény és termések érdekében. Annál is inkább mivel a málnák évelő növények, így a gyümölcshozó vesszők élettartalma csak két év. Az elhalt már letermett vesszők eltávolítása fontos folyamata a málna gondozásának.

Tulameen málna fajta jellemzői

A Tulameen málna vesszői erőteljes növekedésűek, melyek támrendszert igényelnek. Közepes mennyiségű sarjat hoz. Kifejlett magassága 1,5-2 méter. Egyszertermő fajta, mely bogyóit május végétől júliusig érleli. Gyümölcse nagy méretű, megnyúlt kúp alakú, élénk piros színű, kemény húsú. Jó minőségű, zamatos termései jól szállíthatók és tárolhatók. Igen kedvelt piaci fajta. Friss fogyasztás mellett konzervipari felhasználásra is alkalmas.

Ültetésére március-áprilisban vagy október-novemberben kerülhet sor. A tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású, középkötött talajon, napos, félárnyékos, szélvédett helyen terem jól. Szükséges a folyamatos öntözése, de a pangó vizet és a talaj kiszáradását sem viseli jól.

Fagyérzékeny, ezért takarást igényel.

Málna metszése és gondozása:

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1lna

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom