Rezisztens málna

A rezisztens málna fajták azok, amelyek a kórokozókkal szemben ellenállóbbak.

A növények, – így a málna is – sokféle kártevőnek és kórokozónak vannak kitéve, melyek fertőzik, károsítják a fejlődése során. Ezek sokszor a növény pusztulásához is vezetnek. A növénynemesítők folyamatosan azon dolgoznak, hogy a fontosabb zöldségfajoknál – például a paradicsom, uborka, paprika, de akár a málna is – olyan fajtákat állítsanak elő, melyek a kórokozóknak ellenállóbbak. Ezek a rezisztens fajták. Illetve olyat is kikísérleteztek, melyek a kórokozókat elviselő, vagyis toleráns fajták.

A csemeték vásárlásánál a tudnivalók között – a zöldségek esetében a vetőmagok leírásánál – pedig azt is szerepeltetni kell, hogy mely kórokozókkal szemben rezisztens a fajta.

Megéri a rezisztens málna fajták termesztése?

Természetesen igen a válasz. Ugyanis a rezisztenciával rendelkező fajtáknál nem szükséges az állományt permetezni az adott betegség ellen. Természetesen ettől még egyéb betegségek, kártevők fellépésére számítani lehet, azok ellen ugyanúgy szükséges védekezni.

Bár érdemes a kórokozók és károsítók ellen társnövények ültetésével és folyamatos vetésforgóval is védekezni. A társnövények serkenthetik egymás fejlődését, de védenek is a különböző levéltetvek és egyéb károsítókkal szemben.

Málna társnövényei

A málnabokrok közelébe érdemes ültetni az alábbiakat.

Jótékonyan hatnak egymásra:

Ne ültessük:

Nem ajánlatos olyan helyre telepíteni, ahol az azt megelőző 5 évben burgonyát, padlizsánt, paradicsomot vagy szamócát termesztettünk! Ezek mellé a növények mellé se ültessük.

Rezisztens málna

Bizonyos kártevők és kórokozók ellen rendkívül nehéz a hatékony kémiai védekezés. Ezért bír nagy jelentőséggel a málna fajták velük szembeni rezisztenciája. Érdemes már a megelőzésre is nagy hangsúlyt fektetni.

Megelőzés:

  • a csemetét megbízható helyről – faiskolából, kertészeti áruházból – szerezzük be
  • csak ép, egészséges, vírusmentes szaporítóanyagot vegyünk
  • ahol felmerül a betegség gyanúja, ne vegyük meg
  • megfelelően készítsük elő a talaját ültetés előtt
  • folyamatosan gondoskodjunk az évenkénti metszéséről
  • a sérült, beteg ágakat, növényi részeket azonnal semmisítsük meg

A talajfertőtlenítés a leghatékonyabb megoldás a gyökérrothadás ellen is, mely az utóbbi évtizedek egyik legsúlyosabb málna betegsége. A fertőzött talaj által akár egy teljes ültetvény pusztulásához is vezethet.

A vírusos megbetegedések is súlyos károkat okoznak és ellenük nincs hatékony védekezési mód. Megelőzéssel – a vírusmentes szaporítóanyag ültetésével – tudunk védekezni.

Rezisztens málna fajták

  • Fertődi zamatos – a kéregrepedésre nem hajlamos, vesszőfoltossággal szemben is toleráns

Málna ( Polka ) – általános tudnivalók:

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1lna

error: Védett tartalom