Polka málna

A Polka málna – ahogy a nevéből is kiderül – egy lengyel nemesítés eredménye. Nagyon népszerű, mert minden eddigi fajtánál bővebben terem. 2006-ban Angliában a Nemzetközi Gyümölcs Fesztiválon az első és a második díjat is elnyerte a málnák közti versenyben. A málna nagyon népszerű gyümölcs nemcsak hazánkban. Ez a folytonérő fajta a terméshozama és rendkívüli íze miatt is igen keresett egész Európában.

Málna fajták csoportosítása

A málna fajtákat is elsősorban érési idejüknek megfelelően szokták megkülönböztetni.

Ez alapján megkülönböztetünk:  

  1. Nyári málnák: ezek a szezonban egyszer (júniusban vagy júliusban) termő málnák
  2. Őszi málnák: amelyek ősszel hoznak gyümölcsöt és a következő nyáron is képesek teremni.

A legtöbb málna a nyáron termő fajtából kerül ki, bár szívesebben keressük a folytontermő fajtákat. Ez utóbbiak ugyanis hónapokon keresztül biztosítják számunkra a friss, zamatos gyümölcsöt. Bár befőzésre, lekvár, szörp készítésére a nyári fajták alkalmasabbak, ugyanis szinte egyidőben érnek. Ha nagyobb mennyiségben szeretnék készíteni téli eltevésre, mindenképpen ezek a fajták javasoltak.

A málnák az ültetésétől számítva egy év múlva kezdenek el gyümölcsöt teremni. A málna metszése azonban elengedhetetlen az egészséges növény és termések érdekében. Annál is inkább mivel a málnák évelő növények, így a gyümölcshozó vesszők élettartalma csak két év. Az elhalt már letermett vesszők eltávolítása fontos folyamata a málna gondozásának.

Polka málna

A Polka málna könnyen termeszthető, mivel kevésbé termékeny talajban is megfelelően fejlődik. Ültetésére tavasszal – február és április között – illetve ősszel – októbertől decemberig – kerülhet sor. A tápanyaggal dúsított talajt meghálálja. Napos, félárnyékos, szélvédett helyen érzi legjobban magát.

Erős növekedésű, folytontermő fajta. Termése nagy, megnyúlt kúp alakú, sötét piros bogyójú, ízletes, aromás ízű, mely könnyen szedhető. Július elejétől egészen novemberig – az első fagyok beálltáig – folyamatosan érik.

Friss fogyasztásra, konzervipari feldolgozásra és fagyasztásra egyaránt alkalmas.

Málna ( Polka ) – általános tudnivalók:

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1lna

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom