Málnaszósz

A málnaszósz nem olyan jellegzetes – a menzai emlékeket idéző – és ismert szósz, mint például a meggyszósz. Érdemes pedig kipróbálni a málna szezonban, mert egyszerűen, gyorsan elkészíthető és remekül illik főtt, vagy akár sült húsok mellé is. De a grillezett sajtokkal is jól harmonizál. A málna édes-savanykás ízét a cukor édesíti, a kevés fahéj és gyömbér pedig igazán pikánssá teszi.

Málnaszósz recept

Hozzávalók:

  • 30 dkg málna (friss vagy fagyasztott) + néhány szem díszítésnek
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 1 dl víz
  • 2 evőkanál étkezési keményítő
  • késhegynyi fahéj
  • késhegynyi őrölt gyömbér

A málnaszósz elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Először a málna szemeket válogassuk ki. A szárakat, leveleket, hibás szemeket vegyük ki.
  2. Majd óvatosan mossuk meg és hagyjuk egy szűrőn, hogy lecsöpögjön a víz.
  3. Ezután egy nagyobb lábosba öntsük bele a málna szemeket és adjuk hozzá a cukrot és a fűszereket.
  4. Közepes lángon, folyamatos keverés mellett főzzük össze a málnákat. (Ha zavaró a sok mag benne, akár át is szűrhető, passzírozható).
  5. Ha már feloldódott a cukor és a málnaszemek is elkezdenek szétesni, akkor keverjük össze a vizet a keményítővel.
  6. Adjuk a málnához a keményítőt és főzzük össze addig, amíg sűrű szósz nem lesz.
  7. Majd vegyük le a tűzről és még akár melegen, vagy hidegen tálaljuk.

TIPP: Ha pikánsabban szeretnénk, adhatunk hozzá pár csepp frissen facsart citromlevet is. A félretett málna szemekkel és esetleg citromfű vagy menta levelekkel díszíthetjük. Jó étvágyat hozzá!

Málnaszósz egyszerűen recept:

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1lna

Vissza a kategória cikkeihez