Málnaszörp

A málnaszörp, – akárcsak a többi gyümölcsből készült – mintha egyre nagyobb népszerűségnek örvendene az utóbbi években. Egyre több konyhában mossák az üvegeket és a friss gyümölcsöt a lekvárok, befőttek, szörpök és savanyúságok készítéséhez a gyümölcsök, zöldségek szezonjában. Mert aki evett/ivott már a házi készítésű finomságokból, az tudja igazán, hogy a bevásárlóközpontok polcain árult termékek meg sem közelítik a hagyományosan, házilag készült portékák ízeit. Ha nagyobb mennyiségű málnához jutunk – ehhez érdemes az málna szezont figyelni, ráadásul már itthon is vannak szedd magad akciók – akkor mindenképpen érdemes lekvárt, szörpöt eltenni télire, de akár lefagyasztani is. Csinos üvegekbe rakva és szépen feldíszítve pedig igazán különleges, egyedi ajándék is lehet karácsonyra.

Málnaszörp recept

Hozzávalók:

  • 5 kg friss málna (tetszés szerint növelhető a mennyiség)
  • 2,5 kg cukor
  • 1 teáskanál borkősav
  • vékony tüll
  • kifertőtlenített üvegek kupakokkal

Málna előkészítése:

  • szárak, levelek eltávolítása, a málna szemek átválogatása
  • majd alapos átmosása
  • lecsepegtetés
  • nagy edénybe tesszük kézzel (érdemes kesztyűben) összetörjük a málnát és konyharuhával lefedve egy napig érleljük hűvös helyen

A málnaszörp készítés lépésről – lépésre:

  1. Az összetört málnát egy vékony tüllön átszűrjük és hagyjuk jól lecsöpögni.
  2. Majd egy fakanálra fellógatva a málnás „batyut” hagyni kell még, hogy kicsöpögjön.
  3. Majd minden liter málnaléhez 1 kg cukrot és 1 teáskanálnyi borkősavat adunk.
  4. Addig kevergetjük, amíg a cukor elolvad.
  5. Friss fogyasztás esetén már üvegekbe is tölthetjük és mehet a hűtőbe.
  6. Ha télire tesszük el, akkor viszont fel kell forralni és a forrástól számított 2-3 percig főzni.
  7. Majd forrón üvegekbe kell tölteni és jól lezárni.
  8. Ezután száraz dunsztba kell tenni és otthagyni addig, amíg teljesen ki nem hűl.
  9. Ha teljesen kihűlt, mehet felcímkézve a kamra polcaira. 

Bármilyen más gyümölccsel elkészíthető, vagy akár vegyesen is főzhetjük. Érdemes próbálkozni, mert különleges ízvilágú, egyedi szörpöket készíthetünk.

Kézműves Málna szörp:

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1lna

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom