Málnás sütemény

A málnás sütemény receptek rendkívül népszerűek, hiszen a málna remek sütemény alapanyag. Nagyon egészséges, népszerű gyümölcs, mely rendszeres fogyasztás mellett segít az egészségünk megtartásában is. Hiszen számos – a szervezetünk számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot, rostot tartalmaz.

Érdemes belőle a málna szezonban minél többet fogyasztani, vagy eltenni télire. Hiszen a málna rendkívül jó le is fagyasztható, de lekvár, szörp, sőt pálinka és bor is készíthető belőle. Ez a sütemény könnyen és gyorsan elkészíthető, ráadásul egyéb idény gyümölcsökkel – eper, meggy, sárgabarack stb.– helyettesíthető, de akár vegyesen is adhatjuk hozzá.  Remek vendégváró, különleges ízvilágú, krémes desszert. Mindenképpen érdemes kipróbálni!

Egyszerű málnás sütemény – recept

Hozzávalók a tésztához:

  • 30 dkg finomliszt
  • 12,5 dkg margarin
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 0,5 csomag sütőpor
  • 1 tojás
  • 15 dkg mandulaforgács
  • tejföl – amennyit a tészta felvesz
  • csipet só
  • vaj – a tepsi kikenéséhez

Hozzávalók a krémhez:

  • 40 dkg málna (friss vagy fagyasztott) + 10 dkg a díszítéshez
  • 1 csomag Dr. Oetker málnás-tejszínes krémpor
  • 2 dl habtejszín
  • 3 dl tej
  • rum vagy aroma – ízlés szerint
  • zselépor vagy lap

Az egyszerű málnás sütemény elkészítési lépései:

  1. A gyümölcsöket megmossuk, a szárakat és a hibás szemeket kiválogatjuk. Lecsepegtetjük, majd félre tesszük.
  2. Majd a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  3. Aztán a tészta hozzávalóit alaposan összekeverjük és a kikevert tésztát kivajazott, kilisztezett (vagy sütőpapírral bélelt) tepsibe tesszük.
  4. Nagyjából 20 perc alatt készre sütjük. Érdemes tűpróbával ellenőrizni, hogy megsült-e.
  5. Hagyjuk kihűlni.
  6. Közben a málnát botmixerrel kicsit pépesítjük. (Félreteszünk belőle a díszítéshez).
  7. Majd a tejszínt kemény habbá verjük.
  8. A málnás-tejszínes krémet 3 dl tejjel is kemény habbá verjük habverővel.
  9. A krémet és a tejszínhabot összekeverjük és beleforgatjuk a pépsített málnát és hozzáadjuk a rumaromát.
  10. A kihűlt tésztalapot vízszintesen ketté vágjuk, majd a krém felét a tésztára simítjuk.
  11. Rátesszük a másik lapot és annak a tetejére simítjuk a maradék krémet.
  12. Hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen kicsit a krém.
  13. Addig a maradék málnapépet egy szitán átszűrjük a magoktól.
  14. A levét feltesszük egy kis lábasba melegedni és kevés dzsemfixet vagy zselét adunk hozzá, éppen csak annyit, hogy ne folyjon. Ezzel díszítjük tálalás előtt a sütit.

Készíthetjük úgy is, hogy málnával díszítjük a tetejét és arra dzsemfixálót öntünk, amit hagyunk megdermedni. Tejszínhabbal még tovább díszíthető. Jó étvágyat hozzá!

Málnás sütemény recept:

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1lna

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom