Tartalomjegyzék
A málnás sütemény receptek rendkívül népszerűek, hiszen a málna remek sütemény alapanyag. Nagyon egészséges, népszerű gyümölcs, mely rendszeres fogyasztás mellett segít az egészségünk megtartásában is. Hiszen számos – a szervezetünk számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot, rostot tartalmaz.
Érdemes belőle a málna szezonban minél többet fogyasztani, vagy eltenni télire. Hiszen a málna rendkívül jó le is fagyasztható, de lekvár, szörp, sőt pálinka és bor is készíthető belőle. Ez a sütemény könnyen és gyorsan elkészíthető, ráadásul egyéb idény gyümölcsökkel – eper, meggy, sárgabarack stb.– helyettesíthető, de akár vegyesen is adhatjuk hozzá. Remek vendégváró, különleges ízvilágú, krémes desszert. Mindenképpen érdemes kipróbálni!
Egyszerű málnás sütemény – recept
Hozzávalók a tésztához:
- 30 dkg finomliszt
- 12,5 dkg margarin
- 2 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 0,5 csomag sütőpor
- 1 tojás
- 15 dkg mandulaforgács
- tejföl – amennyit a tészta felvesz
- csipet só
- vaj – a tepsi kikenéséhez
Hozzávalók a krémhez:
- 40 dkg málna (friss vagy fagyasztott) + 10 dkg a díszítéshez
- 1 csomag Dr. Oetker málnás-tejszínes krémpor
- 2 dl habtejszín
- 3 dl tej
- rum vagy aroma – ízlés szerint
- zselépor vagy lap
Az egyszerű málnás sütemény elkészítési lépései:
- A gyümölcsöket megmossuk, a szárakat és a hibás szemeket kiválogatjuk. Lecsepegtetjük, majd félre tesszük.
- Majd a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
- Aztán a tészta hozzávalóit alaposan összekeverjük és a kikevert tésztát kivajazott, kilisztezett (vagy sütőpapírral bélelt) tepsibe tesszük.
- Nagyjából 20 perc alatt készre sütjük. Érdemes tűpróbával ellenőrizni, hogy megsült-e.
- Hagyjuk kihűlni.
- Közben a málnát botmixerrel kicsit pépesítjük. (Félreteszünk belőle a díszítéshez).
- Majd a tejszínt kemény habbá verjük.
- A málnás-tejszínes krémet 3 dl tejjel is kemény habbá verjük habverővel.
- A krémet és a tejszínhabot összekeverjük és beleforgatjuk a pépsített málnát és hozzáadjuk a rumaromát.
- A kihűlt tésztalapot vízszintesen ketté vágjuk, majd a krém felét a tésztára simítjuk.
- Rátesszük a másik lapot és annak a tetejére simítjuk a maradék krémet.
- Hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen kicsit a krém.
- Addig a maradék málnapépet egy szitán átszűrjük a magoktól.
- A levét feltesszük egy kis lábasba melegedni és kevés dzsemfixet vagy zselét adunk hozzá, éppen csak annyit, hogy ne folyjon. Ezzel díszítjük tálalás előtt a sütit.
Készíthetjük úgy is, hogy málnával díszítjük a tetejét és arra dzsemfixálót öntünk, amit hagyunk megdermedni. Tejszínhabbal még tovább díszíthető. Jó étvágyat hozzá!
Málnás sütemény recept:
https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1lna
Vissza a kategória cikkeihez