Málnás pite

Számos málnás pite recept létezik és kinek-kinek magának kell kitapasztalnia, melyik számára a könnyen elkészíthető és a család számára is nagyon ízletes. Nálunk ez a recept a tuti befutó, mely bármely más egyéb idény gyümölccsel alma, őszibarack, szilva, eper, szeder – is helyettesíthető, de akár vegyesen is készíthető. Könnyen, gyorsan elkészíthető bármely alkalomra – vagy anélkül, csak egy finom ebéd utáni desszertként.

Málnás pite recept

Hozzávalók a tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg zsír vagy vaj (esetleg rama margarin)
  • ½ csomag sütőpor
  • csipet só
  • pár kanál tejföl
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 50 dkg kimagozott friss málna vagy fagyasztott
  • kb. 5 dkg zsemlemorzsa vagy darált dió
  • további cukor a málna édesítésére ízlés szerint

Málnás pite elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A málna szemeket óvatosan megmossuk, a szárakat és a hibás szemeket kiválogatjuk.
  2. Majd egy szűrőn lecsöpögtetjük és utána tetszés szerinti mennyiségű cukorral megszórjuk.
  3. Azután egy tálban először összekeverjük a lisztet a sütőporral.
  4. Ehhez hozzátesszük a csipet sót, a zsírt vagy vajat a pár kanál tejfölt, a vaníliás cukrot és alaposan összedolgozzuk. (A vaníliás cukrot fahéjas vaníliás cukorral is lehet keverni.)
  5. Az tésztát két részre osztjuk, majd lisztezett deszkán mindkettőt a tepsi méretének megfelelő nagyságúra nyújtjuk.
  6. Sütőpapírral bélelt tepsire az egyik vékonyra nyújtott tésztát óvatosan, vigyázva, hogy ne szakadjon el, beletesszük. Villával kicsit megszurkáljuk, hogy a levegő tudjon hol távozni.
  7. Zsemlemorzsával vagy darált dióval megszórjuk a tésztát, hogy a gyümölcs ne áztassa át.
  8. A málnát óvatosan kinyomkodjuk a levétől, még utána cukrozzuk és megszórjuk esetleg ízlés szerint fahéjjal, összekeverjük.
  9. A tésztán egyenletesen eloszlatjuk a málnás tölteléket.
  10. A másik kinyújtott tésztával befedjük, azt is megszurkáljuk villával, hogy ne hólyagosodjon fel sütés közben. Felvert tojással lekenjük a tetejét.
  11. Előmelegített sütőben kb. 165-170 fokon aranybarnára sütjük.
  12. Még melegen megszórjuk porcukorral vagy vaníliás cukorral és tálaljuk.

Zamatos, szaftos édes süti a végeredmény!

Nagyi titka – Csokis, málnás pite:

https://nlc.hu/gasztro/20170423/pite-sutemeny-recept/

Vissza a kategória cikkeihez