Tartalomjegyzék
A macaron sütése az utóbbi időkben hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend, nem kivétel ez alól a málnás macaron sem. Nem szükséges hozzá a friss málna szezon sem, mert elegendő málna lekvár a töltelékhez. Bár számos módon, ízesítésben tölthető, csak a fantáziánk szabhat határt. Bármilyen ízesítéssel, vagy ízkombinációkkal – akár levendulával – készítve is érdemes próbálkozni. Akár saját részre, akár vendégvárónak készül, mindenképpen jó választás, érdemes kipróbálni!
Málnás macaron alap – recept
Hozzávalók a tésztához:
- 9 dkg mandulaliszt (vagy darált mandula)
- 12,5 dkg porcukor
- 2 db tojásfehérje
- 5 dkg porcukor
- piros színű ételfesték (gél állagú)
- csipet só
Hozzávalók a krémhez:
- 70 ml tejszín
- 3-4 evőkanál málnalekvár
- 25 dkg fehércsoki
A málnás fehércsokis macaron elkészítési lépései:
- Először a mandulalisztet és a porcukrot aprítóban keverjük még finomabb por állagúra.
- Majd adjunk hozzá egy csipet sót.
- A tojásfehérjéket verjük addig, amíg már fehér habot kapunk, majd adjuk hozzá az 5 dkg cukrot és azzal verjük kemény habbá.
- A mandulaliszthez keverjük a kemény hab felét és miután elkavartuk, adjuk hozzá a maradékot is.
- Óvatosan kavarjuk össze, majd adjuk hozzá az ételfestéket is. Ez lehetőleg gél vagy por állagú legyen, ugyanis a folyékony halmazállapotútól elfolyhat a tészta.
- Óvatosan keverjük el, itt is vigyázva arra, nehogy a túlkeverés következtében szétfolyjon a tészta.
- Majd töltsük habzsákba a tésztát és sütőpapírral bélelt tepsibe nyomjunk belőle 2,5 centis korongokat. Ennek megkönnyítésére lehet kapni macaron sütő alapot, melyen ki vannak jelölve a korongok).
- Ha elkészültünk 2-3-szor csapjuk az asztalhoz a tepsit, hogy az esetleges légbuborékok kijöjjenek a tésztából.
- Szárítsuk őket 40-50 percig majd, ha már hozzáérünk a tetejükhöz és nem ragad a tészta az ujjunkra, akkor mehet be a 140-150 fokra előmelegített sütőbe.
- Légkeveréses sütőben süssük 14 percig.
- Ha elkészült hagyjuk kihűlni a tepsiben csak a teljesen kihűlt korongokat húzzuk le a sütőpapírról, különben eltörhet.
- Addig készítsük el a krémet. Passzírozzuk át a lekvárt és melegítsük fel a tejszínt.
- A tejszínt öntsük a csokira és olvasszuk fel.
- Keverjük el alaposan és adjuk hozzá a málnalekvárt. (Esetleg kevés ételfestéket is).
- Ha nagyon lágy a krém, tegyük hűtőbe egy fél órára.
- Majd töltsük nyomózsákba és a macaronok felére nyomjunk karikát a krémből, a közepébe óvatosan töltsünk málnalekvárt.
- Tegyük rá a macaronok másik felét és már kínálhatjuk is.
Számos módon variálható, tölthető csak fehér csokis krémmel is. Jó étvágyat hozzá!
MACARON készítés otthon:
https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1lna
Vissza a kategória cikkehez