Málnás fánk

A farsangi időszakban előkerülnek a fánk receptek, de az igazi ínyencek rögtön a málnás fánk és epres fánk recepteket keresik. Mert minden fánk finom, de a hagyományos amerikai az epres és a csokis fánk az igazi! A legegyszerűbb málnás – vagy bármely más gyümölcsös – fánk elkészítése, ha a kisütött fánkok mélyedéseit málnával vagy málna lekvárral töltjük meg, de vannak, akik a mázas fánkokat szeretik igazán. A farsangi édesség a fánk máz segítségével ugyanis még varázslatosabbá, ízletesebbé, édessebbé tehető. Ez a fánk egy egyszerű fánk recept, melyet a málnás mázzal bolondítottunk meg.

A fánk leginkább farsang környékén jut eszünkbe, pedig egész évben készíthető, ízletes, kiadós édesség.

Málnás fánk – recept

Hozzávalók:

  • 0,5 kg liszt
  • 2,5 dl tej
  • 5 dkg puha vaj vagy margarin
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 2 tojás
  • 10 dkg cukor
  • egy csipet só
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • fél citrom kifacsart leve
  • egy egész kezeletlen citrom reszelt héja
  • olaj a kisütéshez

A mázhoz:

  • 10 dkg málna (friss vagy fagyasztott)
  • 20 dkg porcukor

A málnás fánk elkészítése, díszítése lépésről – lépésre:

  1. Az átszitált liszthez hozzáadjuk a sütőport és a csipet sót. Összekeverjük.
  2. A vajat habosra kavarjuk a cukorral.
  3. Majd egyenként hozzáütjük a tojásokat, belereszeljük a citromhéját, belefacsarjuk a levét.
  4. A vanília kivonattal tovább ízesítjük.
  5. A lisztes keveréket folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a vajas keverékhez.
  6. A tejjel lazítunk rajta.
  7. Lisztezett nyújtódeszkán kb. ujjnyi vastagra kell nyújtani, és pogácsa szaggatóval, vagy egy pohár segítségével fánkokat formázni.
  8.  A kiszaggatott fánkot felmelegített bő olajban kell kisütni. Vigyázat, ha forró az olaj megkapja a tészta külsejét, de a belseje nyers maradhat! Ne tegyük nagyon szorosan egymás mellé a fánkokat, mert sütés közben még növekednek.
  9. Az egyik oldalukat fedő alatt sütve, jobban átsül a tészta, a második oldal sütésénél már nem szükséges lefedni. Akkor jó, ha szép aranybarna. Hagyjuk kihűlni.
  10. A mázhoz a málnaszemeket össze kell turmixolni egy botmixerrel. Majd érdemes egy nagyobb lyukú szűrőn átpasszírozni, hogy a magok ne kerüljenek bele a mázba.
  11. Ezután a porcukrot hozzáadva keverjük tovább.
  12. A kihűlt fánkokat megkenjük a mázzal és akár tovább is díszíthetjük.

Kiolajozott fánksütő tepsijében is süthető, akkor 180 fokos sütőben kb. 25 perc alatt készre sül.

Remek vendégváró, finom édesség, mely egész évben készíthető!

Amerikai Fánk recept:

https://www.nosalty.hu/recept/hagyomanyos-edes-fank

error: Védett tartalom