Málnakrémes süti

A málna szezonban előtérbe kerülnek a könnyen elkészíthető málnás receptek, ilyen ez a málnakrémes süti is. Nagy előnye, hogy nemcsak málnával, hanem bármely idénygyümölccseleper, meggy, áfonyakészíthető, de akár vegyesen is. Hátránya, hogy sütést igényel, mely a nyári nagy melegben nem kifejezetten esik jól, de a végeredmény kárpótol minket. Akár saját részre, akár vendégvárónak készül, mindenképpen jó választás, érdemes kipróbálni!

Málnakrémes süti – recept

Hozzávalók a tésztához:

  • 12 dkg liszt
  • 12 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 4 tojás
  • 5 dkg vaj
  • 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • vaj – a tepsi kikenéséhez

Hozzávalók a krémhez:

  • 2 pohár joghurt
  • 3 dl tejszín
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg málna
  • 1 csomag habfixáló

Hozzávalók a mázhoz:

  • 10 dkg puha vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • szükség esetén max. 3 evőkanál víz

A málnakrémes süti elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A gyümölcsöket megmossuk, a szárakat és a hibás szemeket kiválogatjuk. Lecsepegtetjük, majd félre tesszük.
  2. Majd a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  3. Aztán a megmosott tojásokat először ketté választjuk a fehérjékre és a sárgájukra.
  4. A fehérjéből kemény habot verünk csipet sóval és a vaníliás cukorral.
  5. A sárgákat pedig összekeverjük, felhabosítjuk a kimért cukorral és a vajjal.
  6. Az előzőleg átszitált liszthez hozzákeverjünk egy csipet sót, a sütőport és a kakaóport.
  7. A tojássárgás cukorhoz adjuk a lisztet folyamatos keverés mellett, majd hozzáadjuk a kemény habbá vert fehérjét is.
  8. A tésztát óvatosan összekavarjuk, majd kivajazott, kilisztezett tepsibe (20 X 30) simítjuk.
  9. 20 perc alatt megsütjük, majd hagyjuk kihűlni.
  10. Közben 1,5 dl habtejszínt felverünk, hozzáadjuk a cukrot, a joghurtot, majd végül a habfixálót is.
  11. A maradék habtejszínt összeturmixoljuk a málnával.
  12. Majd a két tejszínhabos masszát összekeverjük.
  13. A kihűlt tésztát vízszintesen ketté vágjuk és megtöltjük a krémmel.
  14. A krém megszilárdulásáig hűtőbe tesszük.
  15. Mielőtt tálalnánk elkészítjük a csokimázat is.
  16. Ehhez lassú tűzön folyamatos keverés mellett felolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a porcukrot és a kakaóport is. Ha szükséges kevés (max. 3 evőkanál vízzel) hígíthatjuk.
  17. Addig melegítjük össze, amíg a cukor már elolvadt és krémesen lágy egynemű masszát kapunk.
  18. A hűtött tészta tetejére öntjük és gyors mozdulatokkal elsimítjuk.
  19. Hagyjuk kicsit megdermedni (akár vissza is tehetjük a hűtőbe), majd a szeleteléshez forró vízbe mártott vékony pengéjű kést használjunk, úgy nem törik meg a tetején a máz.

Málnás sütemény másképp:

Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1lna

Vissza a kategória cikkeihez