Tartalomjegyzék
A málna szezonban előtérbe kerülnek a könnyen elkészíthető málnás receptek, ilyen ez a málnakrémes süti is. Nagy előnye, hogy nemcsak málnával, hanem bármely idénygyümölccsel – eper, meggy, áfonya – készíthető, de akár vegyesen is. Hátránya, hogy sütést igényel, mely a nyári nagy melegben nem kifejezetten esik jól, de a végeredmény kárpótol minket. Akár saját részre, akár vendégvárónak készül, mindenképpen jó választás, érdemes kipróbálni!
Málnakrémes süti – recept
Hozzávalók a tésztához:
- 12 dkg liszt
- 12 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag sütőpor
- 4 tojás
- 5 dkg vaj
- 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- vaj – a tepsi kikenéséhez
Hozzávalók a krémhez:
- 2 pohár joghurt
- 3 dl tejszín
- 10 dkg porcukor
- 10 dkg málna
- 1 csomag habfixáló
Hozzávalók a mázhoz:
- 10 dkg puha vaj
- 10 dkg porcukor
- 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- szükség esetén max. 3 evőkanál víz
A málnakrémes süti elkészítése lépésről – lépésre:
- A gyümölcsöket megmossuk, a szárakat és a hibás szemeket kiválogatjuk. Lecsepegtetjük, majd félre tesszük.
- Majd a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
- Aztán a megmosott tojásokat először ketté választjuk a fehérjékre és a sárgájukra.
- A fehérjéből kemény habot verünk csipet sóval és a vaníliás cukorral.
- A sárgákat pedig összekeverjük, felhabosítjuk a kimért cukorral és a vajjal.
- Az előzőleg átszitált liszthez hozzákeverjünk egy csipet sót, a sütőport és a kakaóport.
- A tojássárgás cukorhoz adjuk a lisztet folyamatos keverés mellett, majd hozzáadjuk a kemény habbá vert fehérjét is.
- A tésztát óvatosan összekavarjuk, majd kivajazott, kilisztezett tepsibe (20 X 30) simítjuk.
- 20 perc alatt megsütjük, majd hagyjuk kihűlni.
- Közben 1,5 dl habtejszínt felverünk, hozzáadjuk a cukrot, a joghurtot, majd végül a habfixálót is.
- A maradék habtejszínt összeturmixoljuk a málnával.
- Majd a két tejszínhabos masszát összekeverjük.
- A kihűlt tésztát vízszintesen ketté vágjuk és megtöltjük a krémmel.
- A krém megszilárdulásáig hűtőbe tesszük.
- Mielőtt tálalnánk elkészítjük a csokimázat is.
- Ehhez lassú tűzön folyamatos keverés mellett felolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a porcukrot és a kakaóport is. Ha szükséges kevés (max. 3 evőkanál vízzel) hígíthatjuk.
- Addig melegítjük össze, amíg a cukor már elolvadt és krémesen lágy egynemű masszát kapunk.
- A hűtött tészta tetejére öntjük és gyors mozdulatokkal elsimítjuk.
- Hagyjuk kicsit megdermedni (akár vissza is tehetjük a hűtőbe), majd a szeleteléshez forró vízbe mártott vékony pengéjű kést használjunk, úgy nem törik meg a tetején a máz.
Málnás sütemény másképp:
Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1lna
Vissza a kategória cikkeihez