Málna vitamin

A málna vitamin tartalomban nagyon gazdag és számos ásványi anyag, rost is megtalálható benne. Magas a folyadék tartalma is, hiszen több, mint 80%-a víz. Ezek együttes hatása miatt a málna hatása a szervezetre, igazán jótékony. Az érett málna ráadásul olyan édes, mint a méz.

Nyáron a nagy melegben a folyadékot is pótolhatjuk a magas víztartalmú gyümölcsökkel, de akár zöldségekkel is. Ilyen a málnán túl az eper, a görögdinnye, sárgadinnye, őszibarack is. Zöldségek közül pedig elsősorban az uborka. Mivel a kalória tartalmuk viszonylag alacsony, ezért még fogyókúrás étrendbe is könnyedén beilleszthetőek.

Málna vitamin tartalma

Ugyan a málna több, mint 80-85%-a víz, mégis kiváló vitamin- és ásványi anyag forrás. 10 dkg gyümölcsben 25 mg C-vitamin található. Ezen kívül magas a B1-, B2-vitamin és A-provitamin tartalma egyaránt. Ezen kívül tartalmaz antioxidánst, flavonoidot, növényi rostot, gyümölcssavakat és cserzőanyagokat egyaránt. Ásványi anyagok közül jelentős a kalcium, kálium, magnézium és vas tartalma is.

Érdemes frissen, nyersen fogyasztani belőle minél többet a szezonban. Hiszen csökkenti a magas vérnyomást, segít a vércukorszint megfelelő szinten tartásában. De még a menstruációs problémáknál is hatékony. Leve lázcsillapításra is használható.

A szárított leveléből készített málna levél tea szintén jótékony. Elsősorban antibakteriális hatású, mely hatékony segítség húgyúti megbetegedések, meghűléses panaszok, láz csillapítás esetén. Várandós kismamáknak hatékony segítség a reggeli rosszullétek enyhítésére. A szülést megelőző hónapban pedig a szülés megkönnyítése érdekében – mivel ellazítja, tágulékonyabbá teszi a kismedencei izmokat – ajánlott napi rendszeres fogyasztása (egy csészével).

Málna tárolása, felhasználása

A málna nem tárolható el sokáig, mivel rendkívül hamar megromlik, ezért érdemes a vásárlást vagy a friss szedést követően gyorsan megenni, vagy feldolgozni. A málnának nincsen utóérése, így a zöldes, vagy halvány színű szemek nem lesznek pirosak később sem. Ezért érdemes olyan gyümölcsöket választani, ami teljesen sötét piros, érett. A vitamint, antioxidánsokat és egyéb hasznos tápanyagokat is az érett málna szemek tartalmazzák. Érdemes azonban tudni, hogy a túlérett málna kevesebb C-vitamint tartalmaz, mint az optimálisan érett.

Hűtőszekrényben lezárt fedelű dobozban még néhány napig tárolható, de C-vitamin és antioxidáns tartalmából fokozatosan veszít. Így annak ellenére, hogy megpróbáljuk optimális körülmények között tartani – 90% körüli páratartalom, 2-3 Celsius fok – nem tartható el 2-3 napnál tovább jelentős romlás nélkül. Érdemes ezért minél előbb elfogyasztani, vagy felhasználni, turmixnak, lekvárnak, szörpnek vagy süteményekhez.

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1lna

Vissza a kategória cikkeihez

A málna jótékony hatásai:

error: Védett tartalom