Málna vásárlás

A málna vásárlás már június elején megkezdődik, hiszen – az időjárás függvényében – nagyjából innentől indul a málna szezon. Ezvalamivel később indul, mint a korai cseresznye és ekkor már javában tart a friss hazai eper szezonja is. Az eper esetében külföldi gyümölcsök is megelőzik a hazai kínálatot a szezon elején, de málna esetében ez nem jellemző.

A málna nagyon népszerű gyümölcs hazánkban. Számos kiskertben és nagyüzemi ültetvényeken is találkozhatunk vele. Sőt a málna érése idején az országban több helyszínen is megrendezésre kerül Málnafesztivál. Érdemes ezekre is ellátogatni, mert azon túlmenően, hogy vásárlási lehetőség is van, számos érdekes programmal, gasztronómiai különlegességekkel várják az érdeklődőket.

Málna vásárlás

A málna érésétől kezdve nemcsak piacokon, hanem számos országút menti standon is kínálják a termelők a portékáikat. Érdemes ezekről a helyekről is vásárolni, hiszen valószínűleg így juthatunk legkedvezőbb áron az ízletes, friss, lédús gyümölcshöz. Több helyen akciózni is szoktak, sőt nagyobb mennyiség vásárlása esetén jelentős kedvezményekhez juthatunk. Mivel pedig a málnának nincs utóérése, így ezeken a helyeken biztos a legérettebb, legfinomabb málnát kapjuk meg.

Ha málna lekvárt készítenénk, vagy nagyobb mennyiségű gyümölcsre van szükségünk, mindenképpen érdemes ilyen helyeket felkeresnünk. Vagy érdemes szedd magad akciókra is ellátogatni, ami akár családi programként is megállja a helyét. Mindenképpen ajánlott már a málna érési idejének környékén tájékozódni a lehetőségekről, mert az időjárás is megrövidítheti a málna szezont.

Málna tárolása

A leszedett, vagy megvásárolt gyümölcsöt lehetőleg minél hamarabb érdemes felhasználni. A málna jótékony hatása a szervezetre igazán rendkívüli. Hiszen számos vitamin, ásványi anyag, rost található benne, mely elengedhetetlen a szervezet számára. Azonban a málnában található C-vitamin és hasznos antioxidánsok és tápanyagok már 2 nap után is jelentősen veszítenek az értékeikből. Ugyanis a tárolási idő növekedésével egyenes arányban csökken a málna tápanyag és vitamin tartalma.

Ezért érdemes:

  • minél frissebb gyümölcsöt vásárolni piacon, de leginkább termelőtől, vagy legjobb, ha magunk szedjük
  • a leszedett gyümölcsöt 2 napon belül elfogyasztani, vagy feldolgozni
  • a hűtőszekrényben zárt dobozban még eltartható néhány napig
  • a zárt, szellőző, fedeles doboz biztosítja a megfelelő páratartalmat

A málna optimális tárolása ugyanis 85-90%-os páratartalom és 4-6 Celsius fok között van.

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1lna

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom