Málna szezon

A málna szezon már május végétől egészen kora őszig tart. Nagyon egészséges, kedvelt gyümölcs és bár csak 1 éves kor után adható málna babáknak, de utána nagy kedvencük lesz nekik is. Számos módon felhasználható, és bár leginkább süteményekbe, levesekbe tesszük, de lekvár, befőtt, pálinka is készíthető belőle.

A gyümölcsök és zöldségek esetében jó, ha tudjuk, hogy mi mikor érik, így a piacon is akkor vegyük, amikor szezonja van. Ezáltal csökkenthető a környezet terhelése, amit a szállítás, a csomagolás, a tartósítás jelent a messziről jövő áruk esetében. Arról nem is beszélve, hogy a helyi termelőket is támogatni tudjuk, miközben a vásárlók pedig helyi minőségi termékeket kaphatnak.

Ha figyelünk arra, hogy a gyümölcsöket és a zöldségeket a szezonjuk idején vásároljuk, akkor:

  • a legfrissebb, leginkább vitamindús zöldségekhez, gyümölcsökhöz juthatunk hozzá
  • azokhoz éretten juthatunk hozzá, hiszen nem féléretten szedik le, hogy a hosszú utaztatást még kibírja, ne romoljon meg 
  • tartósítószer- és vegyszermentes ételekhez jutunk, hiszen frissen szedett árut vásárolhatunk
  • a szezonális gyümölcsök vásárlásával a pénztárcánkat is kíméljük, hiszen minden gyümölcs és zöldség a szezonjában kapható a legkedvezőbb áron
  • érdemes a szedd magad málna akciókat is keresni, főleg, ha nagyobb mennyiségű befőzést, tervezünk, vagy lefagyasztanánk télire

Málna szezon

A málna fajták közül is vannak korai érésűek, mint a a Glen Ample, a Lucana (Resa), a Malling Promise, a Niniane (Rubaca). Illetve későbbi érésűek, mint a Polka, Tulamen málna. Ezeknek a fajtáknak mindegyike szinte bármire felhasználható a lekvártól a málnabor készítéséig. A málnának nincs utóérése, így érdemes figyelni rá, hogy optimálisan érett állapotában kerüljön szüretelésre. Ha ültetésnél a fajtákat jól összeválogatjuk, egész szezonban biztosítani tudjuk a család friss málna ellátását.

Málna tárolása

A málna rendkívül egészséges gyümölcs, mely számos a szervezet számára fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Érdemes tudni azonban, hogy maximum három-négy napig tárolható jelentősebb C-vitamin vesztés és romlás nélkül. A málna optimális tárolási hőmérséklete 4-6 Celsius fok, míg a páratartalom 80-90% körüli. Ezért érdemes a fel nem használt gyümölcsöt hűtőszekrényben fedett tárolóban, vagy lezárt dobozban tartani, így biztosítható a megfelelő páratartalom. Azonban érdemes így is minél hamarabb feldolgozni vagy elfogyasztani.

Malna szedes-20110702:

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1lna

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom