Tartalomjegyzék
A málna mulcsozása több okból kifolyólag is indokolt. De mielőtt erre rátérnénk, nézzük meg, hogy pontosan mi az a mulcsozás és miért van – nemcsak a málna termesztés esetében – nagy jelentősége. A málna nagyon egészséges gyümölcs, mely rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért. Hiszen a kalória tartalma rendkívül alacsony és számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot, valamint rostot tartalmaz. Ezért nem árt, ha van néhány tő a kertünkben is.
Mire figyeljünk a málna ültetése során?
Érdemes már az ültetése előtt átgondolni, hogy mi a célunk vele. Ehhez a megfelelő fajtát, lehetőleg a megfelelő, megbízható helyről – leginkább kertészetből, faiskolából – beszerezni. Hiszen már a csemete megvásárlása is fontos kiválasztási folyamat. Csak egészséges, ép csemetéket vásároljunk.
Majd az ültetést megelőzően fontos a megfelelő hely kiválasztása. Általánosságban elmondható, hogy a málna a középkötött, jó vízgazdálkodású talajon, napfényes, szélvédett helyen érzi jól magát. A pangó vizet és a talaj kiszáradását is rosszul viseli. Már a kiültetését megelőzően érdemes a helyét tápanyaggal dúsítani.
Az ültetésnél a fajtának megfelelő sor- és tőtávolságot hagyjunk és alaposan öntözzük be. A vízellátásáról folyamatosan szükséges gondoskodni.
A málna mulcsozása
A málna gyökérzete gyorsan fejlődik és a kiszáradás, de a fagy is veszélyezteti. Ennek oka pedig abban keresendő, hogy a gyökere nagyon közel van a földfelszínhez, legfeljebb 30 cm mélyen van a talajban. Így viszont nagyon ki van téve az időjárás viszontagságainak.
Ezért a takarása segít a megfelelő körülményeket biztosítani a fejlődéséhez. Ez pedig a növény első két évében különösen fontos.
A mulcsozás segíti:
- a talaj víz-levegő optimalizását
- a hőmérséklet szabályozását
- a gyommentesítést
- a gyökerek védelmét az időjárási körülményektől
- a talaj nedvességének megtartását
- a növény védelmét a kórokozók, kártevők ellen
Milyen anyaggal mulcsozzunk
A talaj takarására tökéletesen alkalmas az aprított fakéreg, faforgács, szalma, széna, de akár a lehullott lomb is megfelelő. A szerves növényi mulcs előnye, hogy korhadása közben javítja a talaj állapotát. Ezen túlmenően pedig a mulcs a termést is megóvja az öntözés során visszafröccsenő sártól, így a gyümölcsök kevésbé koszolódnak.
A mulcsozást akár többféle anyag keverékéből is kombinálhatjuk. A szárazabb anyagok a levegőztetésben, míg a nehezebbek az időjárás védelmében, és a gyomok ellen nyújtanak nagyobb segítséget.
A tavaszi mulcsozás során érdemes trágyával vegyíteni a mulcsozó anyagot, hogy a tél után kimerült talajt feltöltsük tápanyaggal.
Ősszel pedig a fagyok miatt érdemes felkészíteni megfelelő takarásra, főleg, ha nem várható hótakaró. E célra a legalkalmasabb anyagok a tőzeg, szalma, komposzt, lombozat vagy humusz.
Kertészkedjünk együtt: mulcsozás:
https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1lna
Vissza a kategória cikkeihez