Málna metszése

A málna metszése az egyik legfontosabb eleme az eredményes málna termesztésének. A metszetlen bokrok kusza ágakat és hajtásokat hoznak, amelyek besűrűsödnek, így a bokor terméshozama csökken. Ezen kívül a kártevők és a betegségek is hamarabb és nagyobb károkat tudnak okozni, mint egy jól kialakított ágrendszerű bokron. Megfelelő metszéssel továbbá javíthatunk a megjelenésén, a kondícióján is. A gyümölcsfák nagy részénél alapszabály, hogy a metszés a fa nyugalmi állapotában – azaz tél végén – kell megtörténjen. A málna esetében azonban a szüretelést követően is ritkíthatók az ágak.

Hogyan történjen a málna metszése

A málna visszavágása ugyanolyan fontos, mint a gyümölcsfák metszése. A rózsafélék családjába – azon belül is a szederfélék nemzetségébe – tartozó növény hazánkban is őshonos. Számos nemesítésének köszönhetően a különböző fajták eltérő ideig teremnek.

Ennek eredményeképp két fő málnatípust különböztethetünk meg:

  • egyszertermő – a sötét vagy szinte már fekete színűek mind ide tartoznak
  • folytontermő – a sárga színűek és a piros málnák egy része is

A málna metszését is befolyásolja a fajtája. Emiatt eltérő a metszés időpontja és a módja is. Azonban mindegyik fajta esetében igaz, hogy a vesszők legfeljebb két évig élnek. Az első évben hajtanak ki a málna tövéről, majd áttelelnek és a következő évben elszáradnak.

Itt már különbség, hogy:

  • az egyszertermő esetében csak az előző évben növesztett vesszőkön terem bogyó
  • a kétszertermő esetében azonban mindegyik vesszőn egyaránt

Egyszertermő málna metszése

A már letermett vesszőket egészen a talajszintig szükséges visszavágni. Ezt már közvetlenül azután meg lehet tenni, hogy letermették az adott évi termést. Azonban az új nyári hajtások ne essenek a visszavágás áldozatává! Ezeket érdemes karóra futtatni. Esetleg ritkítani lehet, ha nagyon sűrűn hozza az új vesszőket.

Folytontermő málna metszése

Ezeken a fajtákon az első évben csak a vessző csúcsán hoz gyümölcsöt, azonban a második évben ugyanazokon a vesszőkön, de az oldalán, illetve az alsó kétharmadán.

Ezeket szükséges ősszel is metszeni az alábbiak szerint:

  • A letermett málnavesszők végét addig kell visszavágni, ameddig az utolsó termés nőtt rajta.

Majd nyáron azt a vesszőt, aminek az alsó része letermett, a talajig vissza kell vágni. Közben az új hajtások vesszői már őszre a második adag gyümölcsöt fogják hozni. Ezeket az új vesszőket szintén érdemes karózni.

A továbbiakban is mértékkel metsszük, kora tavasszal visszavágással, nyáron esetleg gyérítéssel.

A szellősebb ágrendszer megkönnyíti továbbá a permetezést is, hiszen így akadály nélkül minden ághoz eljut. A sérült, a már letermett, öreg ágakat, hajtásokat is szükséges eltávolítani.

A metszéshez használt eszközöket érdemes minden használat után fertőtleníteni. Így ugyanis megelőzhetjük, hogy az esetleges fertőzéseket egyik növényről a másikra vigyük.

Málna tavaszi metszése:

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1lna

error: Védett tartalom