Málna kalória tartalma

A málna kalória tartalma nem olyan magas, közepesnek mondható. Azonban érdekesség, hogy a cukortartalma kifejezetten alacsony, így cukorbetegségben szenvedők is fogyaszthatják.A glikémiás indexe: 26.

Málna kalória tartalma

10 dkg málna értékei az alábbiak:

  • 52 kcal
  • 1,2 g fehérje
  • 0,7 g zsír
  • 5,4 g szénhidrát (melyből 4,4 g a cukor)
  • 6,5 g rost

Összehasonlításképp egy normál narancs 47 kalória, mely kifejezetten kalóriaszegénynek számít, talán csak a citrom és az uborka kalória tartalma alacsonyabb. De egy közepes méretű alma körülbelül 50, míg ugyanekkora körte 100 kalóriát tartalmaz.

Málna vitamin tartalma

A málna gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Sok benne a B- és C-vitamin és jelentős a kalcium, foszfor és vas tartalma is. Ezen kívül magas a rost tartalma is, így az egészséges emésztés közreműködésében is szerepet játszik. Megfelelő mennyiségű vízzel fogyasztva akár még az anyagcserét is serkenti. Valamint vértisztító, vizelethajtó, hashajtó és rendkívül frissítő is.

Sőt létezik málna diéta is, mely ugyan nem biztos, hogy mindenki számára megfelelő, de egy próbát mindenképpen megér.

Mennyit érdemes fogyasztani, ha számít a málna kalória tartalma?

Nincs különösebb mennyiségi korlát. A zöldségek, gyümölcsök eseténben is érdemes figyelni a gyümölcscukor tartalomra. Mert a magas cukortartalommal bíró gyümölcsök nem alkalmasak fogyókúrás étrendbe. Ilyenkor érdemes arra figyelni, hogy hány kalória van egy marék gyümölcsben. Célszerű azonban a gyümölcsöket váltogatni, hogy a vitaminok, ásványi anyagok minél szélesebb skáláját lefedjük, és ezáltal gondoskodni tudunk arról, hogy a szervezetbe is minél többfajta vitamint juttassunk.  

A dietetikusok az elhízás ellen folytatott küzdelemben sokkal hatékonyabbnak tartják és javasolják a napi többszöri rostfogyasztást, a magas rosttartalmú ételeket, mint a zabot és a hüvelyeseket, a teljes életmódváltás mellett, amely persze magába foglalja a rendszeres testmozgást is.

Kalória számolás – Megfelelő kalória (Kcal) bevitel és hibák!:

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1lna

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom