Málna jótékony hatása

A málna jótékony hatása talán kevésbé ismert, de ettől függetlenül nagyon népszerű csemege. Bár nagyüzemi termesztése nem jelentős, a kiskertek kedvelt növénye. Napjainkra a számos nemesítésnek köszönhetően a jól megválogatott fajtákkal szinte kora nyártól késő őszig hozzájuthatunk a friss, zamatos termésekhez. Sokunk nagy örömére a kertészeknek köszönhetően, így rendkívül módon kitolódott a málna – egyébként nem túl hosszú – szezonja is. Ebben az időszakban pedig az ország számos helyszínén várják Málnafesztiválra is az érdeklődőket.  Népszerűségének egyik fő oka a koraiságában rejlik – hiszen az a cseresznyével szinte egy időben, közvetlenül az eper után érik. Másrészt egészségességében rejlik, hiszen nagyon ízletes, zamatos csemege.

Málna babáknak is adható igaz csak 1 éves koruk után. Érdemes a szezonban beszerezni a zamatos gyümölcsből, mert bár egész évben elérhető fagyasztott vagy befőtt formájában, mégis a házilag elkészített az igazi. Ebben az időszakban még szedd magad akciókat is találhatunk országszerte számos helyen, érdemes ezeket is keresni.

Málna jótékony hatása

A málna vitamin tartalma és ásványi anyag tartalma is rendkívül magas, melyek a szervezet számára nélkülözhetetlenek. A benne található magas víz és rost tartalom szintén nagyon jótékony. Mindezek együttes hatása eredményezi, hogy sokféle betegség megelőzésében, leküzdésében nagyon hasznos. Rendszeres fogyasztása mellett számos betegség megelőzhető.

A málna hatásai a szervezetre:

 • vértisztító
 • vizelethajtó
 • hashajtó
 • köptető
 • izzasztó
 • köptető
 • gyulladáscsökkentő
 • emésztést segítő
 • vízhajtó
 • méregtelenítő
 • segíti az alvást, mivel fokozza a melatonin termelődését

Mivel rostban és víztartalomban is igen gazdag, hatásos a méregtelenítésnél, akár fogyókúrás étrend kiegészítője is lehet. Annál is inkább, mivel a cukortartalma is meglehetősen alacsony. De létezik málna diéta is.

A benne található C-vitamin fontos a sejtek növekedéséhez és regenerálásához. Segít a bőr, a csontok és az ínszalagok, vérerek sejtjeinek regenerálódási folyamatában.

A benne található gyulladáscsökkentő anyagoknak és antioxidánsoknak köszönhetően hatékony segítség a gyulladásos megbetegedések – köszvény, reumás panaszok – enyhítésében is.

A bőrre kívülről is használható, akár pakolások, akár málna tea formájában. A hajnövekedésében is hatékony, illetve a hajhullás csökkentésében. Fényessé egészégessé teszi a hajat és a fejbőrt egyaránt.

Málna felhasználása

A málna számos módon felhasználható. Érdemes a szezonban nagyobb mennyiségű gyümölcsöt is beszerezni, mert kiváló lekvár és szörp alapanyag és le is fagyasztható.

A gyümölcsöt teljesen érett állapotban fogyasszuk és így is szedjük le, mivel a málnának nincs utóérése. Azonban érdemes figyelni rá, hogy minél előbb elfogyasszuk vagy felhasználjuk, mert nagyon romlandó. 2-3 napnál tovább hűtőben sem áll el, ráadásul minél tovább tároljuk annál jobban veszít értékes vitaminjaiból.

A málna jótékony hatásai:

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1lna

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom