Málna gondozása

A málna gondozása nem olyan bonyolult feladat, de a málna kényes gyümölcs és számos betegsége, kártevője is van.

A málna termesztése kiskertben és nagyüzemi termesztésben is lehetséges, de biokertben is nevelhető. Ültetésére a legalkalmasabb időszak ősszel – szeptembertől a fagyok beálltáig – illetve tavasszal is lehetséges.

Fényigényes, vízkedvelő növény és jellemzően támasztékot is igényel, így érdemes jól megválasztani a helyét ültetése előtt. Mely mindenképpen szélmentes legyen. A málna a jó vízelvezetésű, kissé savanyú, szerves anyagokban gazdag talajt kedveli.  De szinte bárhol termeszthető hazánkban, ahol nem nagyon homokos a talaj. A jól megválasztott fajtákkal akár júniustól kora őszig folyamatosan biztosítani tudjuk családunk számára a friss gyümölcsöt.

A málna ráadásul nagyon egészséges, népszerű gyümölcs, mely számos vitamint, ásványi anyagot is tartalmaz. Rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért. Ráadásul a kalória tartalma meglehetősen alacsony, így remek kiegészítője lehet fogyókúrás étrendnek, de létezik málna diéta is.

Málna ültetése

Ültetése ősszel vagy kora tavasszal történhet. Már az ültetése előtt készítsük elő a talaját. A málna a magas szerves és ásványi anyag tartalmú talajban fejlődik igazán jól. Válasszuk meg a helyét, mely szélvédett, huzatmentes, napfényes legyen. De figyeljünk rá, hogy ne ültessük olyan helyre, ahol folyamatosa éri a tűző nap, mert az a leveleit leperzselheti. Szükséges a támaszték kialakítása is már az ültetés során.

A málna gondozása

Vízigény

Annak ellenére, hogy szárazságtűrő, meleg kedvelő növény, fontos a folyamatos öntözése. Főleg a sarjhajtások fejlődése és a termésérés során szükséges biztosítani számára a bőséges vízmennyiséget. Azonban a pangó vizet kerülni kell!

Gyommentesítés

Szükséges a rendszeres kapálása is, mely nemcsak a gyommentesítés miatt, hanem a talaj tömörödöttségét megelőzendő is nagyon fontos. Ugyanis a locsolás hatására összetömörödött talaj levegőtlenné válik, ezáltal a növény hajtásai elsárgulnak és a növekedése is leáll. A gyomosodást elkerülendő érdemes gyommentes közeget biztosítani számára. Figyeljünk rá, hogy tarackos növények ne maradjanak a földben, mivel ezek átszövik a növény gyökerét elvonva tőle a vizet.

Metszés

Elhagyhatatlan feladat a málna metszése is, melyet érdemes évente kétszer is elvégezni. Egyszer nyár elején a termővesszők ritkító metszését, illetve ősszel a visszametszésüket.

Permetezés

A málnának többféle betegsége és kártevői is vannak. Érdemes emiatt biokertben nevelni, így a társnövények ültetésével számos kártevő távol tartható. Azonban sokszor nem tudjuk a vegyszeres kezelést elkerülni.

Málna metszése és gondozása:

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1lna

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom