Málna felhasználása

A málna felhasználása igazán sokszínű, mely annak is köszönhető, hogy a málna nagyon jóízű, kicsik és nagyok is szívesen fogyasztják. Valamint a számos nemesítésnek köszönhetően a málna szezon május legvégétől egészen kora őszig elérhető.

Ráadásul rendkívül egészséges, hiszen számos – a szervezet számára hasznos – vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Továbbá a magas víz- és rost tartalmának köszönhetően a fogyókúrás étrendek kiegészítője is lehet. Ezek együttes hatása miatt a málna jótékony hatása a szervezet számára rendkívüli. Ehhez szükséges ugyan rendszeresen fogyasztani belőle. Ez legalább napi 25-30 dkg gyümölcs elfogyasztását jelenti. Mivel pedig a cukor– és a kalória tartalma is meglehetősen alacsony, így lelkiismeret furdalás nélkül tehetjük.

Málna szedése, tárolása

Már a szedés, vásárlásnál előtt érdemes arra figyelni, hogy a málnának, akárcsak az epernek, meggynek vagy cseresznyének nincs utóérése. Így szüretelni optimálisan érett állapotában ajánlott. A nem érett szemek ugyanis a későbbiek folyamán sem fognak már beérni.

A málnát szezonban nemcsak a piacokon, de közvetlenül a termelőktől, sőt akár szedd magad akciókban is beszerezhetjük. Az ország számos helyén várják ugyanis a kertekbe a szüretelni vágyókat. Érdemes interneten utánanézni, mert sokszor a pontos fajták érési idejét is megadva várják az érdeklődőket.

A megvásárolt, vagy leszüretelt gyümölcsöt érdemes minél hamarabb elfogyasztani, vagy feldolgozni, ugyanis nagyon hamar megromlik. A málnát hűtőben tárolva – 4-6 Celsius fok között – is maximum 3-4 napig tarthatjuk el. Azonban lefagyasztva kiváló alapanyag lehet télen a különböző levesekhez, süteményekhez.

Málna felhasználása

A málna konyhai felhasználása rendkívül változatos. A nyers málna fogyasztása kitűnő kiegészítője egy-egy uzsonnának, vacsorának, illetve jó alkotóeleme bármilyen gyümölcssalátának.

A málna a hideg nyári levesek népszerű alapanyaga is lehet, de süteményekben szintén gyakran használjuk. Készülhet belőle lekvár, befőtt, szörp és pálinka is. De az aszalt málna is nagyon népszerű csemege. A málna babáknak is adható igaz csak 1 éves kor után.

Málnaszósz egyszerűen recept:

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1lna

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom