Málna érése

A málna érése nagyjából június elejétől indul – még az eper szezon idején – és a folytontermő fajtáknak köszönhetően egészen kora őszig tart. A málna érési ideje fontos tényező, még ha tudjuk is, hogy mikor van a málna szezon. Ugyanis az időjárás nagyban befolyásolhatja, ami miatt előrébb, vagy akár későbbre is tolódhat az érés ideje.

A málna – akárcsak az eper – igazán nagy népszerűségnek örvend hazánkban, számos háztáji és kiskertben megtalálhatók különböző változatai. Mivel viszonylag korán érő gyümölcs a kedvencek közé tartozik, már nagyon várjuk a megjelenését. Hiszen télen kiéhezünk a friss gyümölcsök semmihez sem hasonlító ízére még akkor is, ha egyébként teszünk el befőttet, lekvárt. Mint, ahogyan a friss ropogós retek vagy az üde zöld újhagyma megjelenését is nagyon várjuk már tavasszal.

Málna érése – vajon mikor érik a málna

A málna – a korai fajtáknak köszönhetően – már május végétől, június elejétől megtalálható a piacok, beváráslóközpontok polcain. Aztán a további fajták folyamatos érésével egészen kora őszig fogyaszthatunk a friss gyümölcsből. Ismertebb korai fajták: a Glen Ample, a Lucana (Resa), a Malling Promise, a Niniane (Rubaca). Legkorábban – az időjárás függvényében – május végétől lehet szedni a málnát, de a borús, hűvös idő, kevesebb napsütés nagyban befolyásolhatja ezt.

A málnának – akárcsak az epernek, meggynek vagy a cseresznyéneknincs utóérése, így azt optimális érési állapotában kéne leszedni, ami azt jelenti, hogy már egységes piros színű, nem sárgás. Ugyanakkor nem is túl érett, mert az hamarabb romlik, illetve kevesebb C-vitamint tartalmaz. A piros beérett gyümölcs tartalmazza ugyanis a legtöbb vitamint és ásványi anyagot.

Melyik a jó málna?

Miről ismerhető fel az érett, zamatos gyümölcs? Az alábbi szempontok segítségünkre lehetnek a választásnál:

  • a szárak és levelek nincsenek elszáradva, vagyis nem olyan régen szedték le
  • a málna szemek szép piros színűek nem sárgásak, ami az éretlenség jele
  • az optimálisan érett málnának kellemes, édeskés illata van

A málna kiválasztása nem olyan egyszerű, mint például egy jó dinnye kiválasztásánál, ugyanis a málnát jellemzően dobozokba szedve árulják. Így nem látszik, hogy mi van a doboz alján. Sokszor tapasztalhatjuk, hogy bár a doboz tetején hívogatóan szép szemek vannak, de az alján éretlenek.

Mivel általában nem magunk válogatjuk, ezt úgy lehet elkerülni, ha magunk szedjük a gyümölcsöt. Ezt megtehetjük, ha magunk nevelgetjük a növényt, vagy szedd magad akciókban szerzünk be belőle. Ugyanis az a legfinomabb az a gyümölcs, ami tényleg akkor kerül leszedésre, amikor megérett. Ez sajnos a szállítás és tárolás miatt a nagyüzemi termesztésben nem igazán kivitelezhető. Annál is inkább, mivel a málna rendkívül romlandó gyümölcs.

Málna utóérése, tárolása

A málnának nincs utóérése, így ami sárgásan került leszedésre, már nem fog beérni később sem. Ezért is nagyon nehéz kiválasztani az optimális szedési állapotát. Megfelelő körülmények között tartva sem tárolható néhány napnál tovább. Optimális állapot a 80-90% körüli páratartalom és a 4-6 Celsius fok közötti hőmérséklet. Ezért a megvásárolt vagy leszedett gyümölcsöt érdemes minél előbb elfogyasztani vagy feldolgozni. A hűtőszekrény alsó részein zárt dobozban még 3-4 napig tárolható, de annál tovább semmiképp. Ezalatt az idő alatt pedig már jelentősen veszít a C-vitamin tartalmából is.

Malna szedes-20110702:

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1lna

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom