Málna ára

Tartalomjegyzék

A málna ára szezonról szezonra változik, hiszen több tényező is befolyásolja folyamatosan, így előre nem lehet megmondani mikor mennyi lesz az ára. Hazánkban a málna nagyon népszerű csemege és mivel ez az egyik legelső gyümölcs még ha drága is fogyasztunk belőle. Több helyszínen a málna szezonban Málnafesztivállal is várják az érdeklődőket a különböző kulturális és gasztronómiai programokra. Ezeken a rendezvényeken vásárlásra is nyílik lehetőség.

Málna ára

A málna árak alakulása általában két fő tényezőtől függ:

  1. A magyar termelők milyen áron és mikortól tudnak szállítani az exportpiacokra, mivel azokat általában a szerb, lengyel és a spanyol termés uralja.
  2. A másik pedig az időjárás: ugyanis a kedvezőtlen időjárási viszonyok hátráltatják a málna érését.

Ezek miatt szinte lehetetlen megjósolni, hogy mikor mennyi lesz a málna – de akár bármilyen gyümölcs vagy zöldség – ára.

Az árak alakulásáról

Ráadásul az utóbbi években – hazánkban és több málnatermelő országban is – csökkent a málna termőterülete, így a termés mennyisége is. Ezzel ellentétben azonban folyamatosan növekszik az igény a zamatos gyümölcs iránt, így az ára is folyamatosan növekszik.

Európában Szerbia a legnagyobb málnatermelő ország, de Lengyelországban és Spanyolországban is jelentős málnatermő területek vannak. Hazánkba a spanyol és német málna behozatala a jellemző és egyre nagyobb igény mutatkozik a behozatalra évről évre. A szezon elején a marokkói málnával is találkozhatunk.

Az időjárás viszont ugyanúgy kihatással van ezekben az országokban is a termelés mennyiségére és minőségére is. A tavaszi fagyok megtizedelik a termést, a hirtelen jött, hosszú szárazság viszont szintén rontja a minőséget.

Ha lehetőségünk van rá érdemes a helyi termelőket keresni a szezonban. Így a friss gyümölcsöt – akár kisebb, nagyobb mennyiségben – közvetlenül megvásárolhatjuk. De ugyanígy a napjainkra egyre nagyobb népszerűségnek örvendő szedd magad akciókat is látogatni, ahol megszedhetjük a lekvár, vagy szörp alapanyagát. A szedd magad akciók országszerte számos helyen várják az érdeklődőket. Mely akár egy családi programmal is felér.

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1lna

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom