Folytontermő málna

A málna fajták igen széles kört ölelnek fel, ezek egyik csoportja a folytontermő málna fajták.  A málna hegyvidékes, erdős területeken, árnyékos tisztásokon vadon termő félcserje. Hazánkban is őshonos és napjainkra már sokfelé termesztett félcserje. Májustól augusztusig virágoznak és a fajtától függően, eltérő időben és ideig teremnek.

A napjainkra ismert málna fajták, már számos nemesítés és keresztezés eredményeképpen született növények. Ezeknek a nemesítéseknek köszönhetően a málna szezonja is kitolódott, hiszen a folytonérő málna fajták kétszer – vagy akár folyamatosan – érlelik ízletes, zamatos bogyóikat. Ráadásul a rezisztens málna fajták is e nemesítések eredményei. Ez utóbbival a málna betegségei ellen tudunk eredményesebben védekezni.

Málna fajták csoportosítása

A málnákat jellemzően két nagy csoportba sorolják:

  1. Egyszertermő málnák: ezek a szezonban egyszer (júniusban vagy júliusban) termő málnák
  2. Kétszertermő: amelyek ősszel hoznak gyümölcsöt és a következő nyáron is képesek teremni.

Színük alapján is meghatározható, melyik málna milyen típusba tartozik:

  • sárga színűek -> kétszertermők
  • piros színűek -> egyszer- vagy kétszertermő is lehet
  • fekete színűek -> egyszertermőek

Mindegyik málna fajta esetében elmondható, hogy a vesszők élettartama legfeljebb két év.

  1. Az első évben a málna tövéről kihajtanak, áttelelnek
  2. A következő évben is élnek, de még egyszer már nem telelnek át.

Az egyszertermő málna -> csak azokon a vesszőkön hoz gyümölcsöt, amelyeket az előző nyáron fejlesztett és azok megerősödve átteleltek.

A kétszertermő málna -> az előző évi és az idei vesszőkön egyaránt terem gyümölcsöt.

A folytontermő málna metszése

A kétszertermő málna az első év őszén csak a növény felső harmadán hoz gyümölcsöt, majd a második idény tavaszán ugyanezeknek a vesszőknek az alsó kétharmadán. Emiatt nevezik folytontermőnek.

Metszése ősszel

Őszi metszése abból áll, hogy a már letermett málnavesszők végeit kell addig visszametszeni, ahol az utolsó termését hozta. A meghagyott vessző alsó részén hozza majd a következő tavasszal a terméseit.

Metszése tavasszal

Miután a második évben a termővessző alsó része is letermett, azt a vesszőt már talajszintig szükséges visszavágni. Ezalatt az új, ez évi málnavesszők már növekedésnek indulnak. Ezeket a vesszőket érdemes támasztékra kötni, vagy karóra futtatni.

A málna metszése elengedhetetlen az egészséges növény és termések érdekében. Sokféle betegség, illetve kórokozók ellen a legmegbízhatóbb védekezés még mindig a megelőzés. Valamint fontos a beteg ágrészek, növényi sarjak minél előbbi eltávolítása és azonnali megsemmisítése. Mivel a nem megsemmisített növényi részekről a kártevők a talajra vándorolnak, ahonnan ismét az egészéges növények felé veszik az irányt. Az elhalt már letermett vesszők eltávolítása is fontos folyamata a málna gondozásának.

Folytonérő málna fajták

  • Fertődi narancs – > június elejétől, majd augusztus közepétől ismét érik
  • Bliss vagy Blissy málna -> június 20-tól július végéig majd augusztus elejétől egészen októberig
  • Polka málna -> július közepétől a fagyokig folyamatosan hozza a termését

Málna ( Polka ) – általános tudnivalók:

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1lna

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom