Fertődi zamatos málna

A Fertődi zamatos málna hazánk legkeresettebb, július elejétől augusztus közepéig érő fajtája. Hazánk egyik legkeresettebb, igen népszerű fajtája.

A málna fajták igen széles kört ölelnek fel kezdve a június legelején érő korai málnáktól a késő októberig érő folytontermő málna fajtákig.

Málna fajták csoportosítása

A málna fajtákat is elsősorban érési idejüknek megfelelően szokták megkülönböztetni

A málnákat jellemzően két nagy csoportba sorolják:

  1. Nyári málnák: ezek a szezonban egyszer (júniusban vagy júliusban) termő málnák
  2. Őszi málnák: amelyek ősszel hoznak gyümölcsöt és a következő nyáron is képesek teremni.

A legtöbb málna nyáron termő fajta. Beporzásukat a méhek végzik. Az ültetésétől számítva egy év múlva kezdődik kezdek a gyümölcsök teremni. Ez alól a Blissy fajta kivételt képez, mert már a telepítés évében is hoz gyümölcsöt. A málna metszése ennél a fajtánál elengedhetetlen a növény egészséges növekedése és a zamatos termések érdekében. Annál is inkább mivel a málnák évelő növények, így a gyümölcshozó vesszők élettartalma csak két év. Az elhalt már letermett vesszők eltávolítása fontos folyamata a málna gondozásának.

Fertődi zamatos málna

A Fertődi zamatos hazai nemesítésű az F. Hungária és a Canby keresztezéséből állították elő 1986-ban. Napjainkra az egyik legnépszerűbb fajta, mely a Malling Expolit fajtát egyre nagyobb arányban váltja ki.

Rendkívül erős növekedésű, hajtásai felfelé törnek. Vesszői sárgásbarnák, közepesen vastagok, mereven felállók, csúcsuk lehajló. Kéregrepedésre nem hajlamosak, vesszőbetegségekkel szemben ellenálló. Középkései érésű, kiváló termésbiztonságú, bőtermő fajta. Zamatos terméseit június végétől, július elejétől szedhetjük. Gyümölcsei megnyúlt, kúp alakú, sötét piros színű és lédús termések. A szállítást és a tárolást is jól viseli.

Közepes vízigényű, a jó vízelvezetésű és levegős, tápanyagban gazdag középkötött talaj az ideális számára. Sem a kiszáradást, sem a pangó vizet nem viseli jól.

Talaj kötöttsége

A talaj kötöttségét, szerkezetét könnyen meg lehet állapítani az alábbiak alapján:

  • A vizes homoktalajból gyúrt földdarab állandóan szétesik a kezünk között.
  • A közepesen kötött vályogtalajból gyúrt giliszta nem esik szét, de nem is nagyon hajlítható.
  • A kötött agyagos talajból gyúrt giliszta olyan hajlékony, képlékeny, hogy a fazekasok megirigyelnék, de a kertészkedők ennek nem annyira örülnek.

A napos, félárnyékos, szélvédett helyeken terem és fejlődik legjobban.

Fertődi zamatos málna felhasználása

Bogyói íze zamatos málnaíz, édesen savanykás. Friss fogyasztásra és konzervipari feldolgozásra egyaránt alkalmas fajta. Így remekül fagyasztható, de készíthetünk belőle lekvárt, szörpöt is. A sütemények kedvelt alapanyaga is.  

Málna metszése és gondozása:

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1lna

Vissza a kateória cikkeihez

error: Védett tartalom