Fagyasztott málna   

A fagyasztott málna az egyik legnépszerűbb fagyasztott gyümölcs, mely kiváló alapanyaga számos egyszerűen elkészíthető, remek ételnek. A málna szezon nem tart egész évben, bár meglehetősen sokáig tudunk frissen is szedni, vásárolni. Azonban mivel remekül le is fagyasztható, ilyen formában egész évben elérhető. Bár érdemes minél többet fogyasztani belőle frissen a szezonban, illetve, ha lehetőségünk van rá, magunk fagyasszuk le a frissen vásárolt vagy szedett zamatos gyümölcsöt. Időigényesebb, de megéri a fáradságot annál is inkább, mert olyan formában és adagokban fagyaszthatjuk le, ahogy majd fel szeretnénk használni.  

Az utóbbi években a fagyasztások mellett ismét reneszánszát élik a befőzések is, legyen az akár sárgabarack lekvár vagy ecetes uborka. Egyre többeknek fontos, hogy a saját maguk által termelt – vagy szedd magad akcióban megszedett – friss, érett zöldségekből, gyümölcsökből tegyen el a család számára télire. Emiatt is érdemes tudni, hogy mikor minek van az érési ideje, mert akkor sokkal kedvezőbb áron juthatunk hozzá a termékekhez, főleg, ha közvetlenül a termelők által tudunk vásárolni.

Fagyasztott málna

A málna fagyasztása az egyik legegyszerűbb eltevése télire ennek a nagyon egészséges népszerű gyümölcsnek. Fagyasztva a vitamin tartalma is megmarad. Ráadásul ki lehet porciózni a későbbi felhasználásnak megfelelő mennyiségben, így már előre is dolgozunk magunknak. Attól függően, hogy mit készítünk majd belőle hagyhatjuk egészben, vagy össze is turmixolhatjuk. Ha a fagyasztónk kapacitása engedi, mindenképpen érdemes eltenni belőle.

Figyeljünk arra, hogy mindig csak friss, érett gyümölcsöt vásároljunk. A málnának ugyanis – szemben például a sárgabarackkal vagy az őszibarackkal – nincs utóérése. Így, ha nem teljesen érett állapotában szedjük le, már nem fog beérni. Érdemes ezért a málna érési idejének megfelelően folyamatosa szedni a gyümölcsöt. Ha vásároljuk, akkor kicsit nehezebb dolgunk van, mert dobozokba értékesítik. A dobozok aljára pedig nem látunk le. Emiatt – ha tehetjük – inkább termelőtől vagy szedd magad akcióban vásároljuk.

Mirelit málna felengedése, felhasználása, elkészítése

A fagyasztott málnát közvetlenül a felhasználás előtt vegyük ki a fagyasztóból. Ugyanis akkor nem szabad felengedni, hanem egy gyors vizes öblítést követően még fagyottan kell felhasználni. Elkészítése megegyezik a friss málna elkészítésével.

A mirelit málnát úgy is felhasználhatjuk, hogy a felhasználás előtti este kivesszük a fagyasztóból és áttesszük a hűtőbe. Majd másnap reggel kivenni onnan és hagyni szobahőmérsékleten felengedni. Felengedés után tudjuk elkészíteni a nagyon ízletes málnakrémlevest. De rendkívül sokoldalúan felhasználható, hiszen készülhet belőle leves, de remek turmix alapanyag is. Bár jellemzően – a nyers fogyasztásán túl – sütemények fő alapanyagaként használjuk.

Fagyasztott málna hatása

Mivel a fagyasztás az egyik legkíméletesebb eljárási módja a tartósításnak, a hatása ugyanolyan marad, mint a friss málna esetében. A málna számos – a szervezetünk számára hasznos – vitaminokat, ásványi anyagokat tartlmaz. Ezek azonban a fagyasztás során is megmaradnak, így a málna jótékony hatásait ugyanúgy tudjuk hasznosítani.

Fagyasztott gyümölcs:

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1lna

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom