Blissy málna

A Blissy málna fajta – vagy Bliss néven is ismert – a kétszer termő kategóriába tartozik. Ugyanis egyszer érik nagyjából június 20-tól július végéig majd augusztus elejétől egészen októberig. A málna fajták igen széles kört ölelnek fel kezdve a június legelején érő korai málnáktól a késő októberig érő folytontermő málna fajtákig.

Málna fajták csoportosítása

A málna fajtákat is elsősorban érési idejüknek megfelelően szokták megkülönböztetni

A málnákat jellemzően két nagy csoportba sorolják:

  1. Nyári málnák: ezek a szezonban egyszer (júniusban vagy júliusban) termő málnák
  2. Őszi málnák: amelyek ősszel hoznak gyümölcsöt és a következő nyáron is képesek teremni.

A legtöbb málna nyáron termő fajta. Beporzásukat a méhek végzik. Az ültetésétől számítva egy év múlva kezdődik kezdek a gyümölcsök teremni. A Blissy már a telepítés évében is hoz gyümölcsöt. A málna metszése ennél a fajtánál is elengedhetetlen az egészséges növény és termések érdekében. Annál is inkább mivel a málnák évelő növények, így a gyümölcshozó vesszők élettartalma csak két év. Az elhalt már letermett vesszők eltávolítása fontos folyamata a málna gondozásának.

Blissy málna

A Blissy málna egy Angliában – több fajta keresztezésével – előállított fajta. Kifejlett magassága másfél – két méter között van. Közepes vízigényű, a jó vízelvezetésű és levegős, tápanyagban gazdag középkötött talaj az ideális számára.

Talaj kötöttsége

A talaj kötöttségét, szerkezetét könnyen meg lehet állapítani az alábbiak alapján:

  • A vizes homoktalajból gyúrt földdarab állandóan szétesik a kezünk között.
  • A közepesen kötött vályogtalajból gyúrt giliszta nem esik szét, de nem is nagyon hajlítható.
  • A kötött agyagos talajból gyúrt giliszta olyan hajlékony, képlékeny, hogy a fazekasok megirigyelnék, de a kertészkedők ennek nem annyira örülnek.

A napos, félárnyékos, szélvédett helyeken terem és fejlődik legjobban.

Sarjontermő, vagyis már a telepítés évében hoz gyümölcsöt. Igen kedvelt korai érésű málna, mely terméseit június közepétől érleli. A nyári és őszi termése összefolyik, szinte nem különíthető el egymástól.

Vesszői – melyek egyenesen növők és támasztékot igényelnek – erősen tüskések. Jól futtattható egyszerű dróthálóra is.

Blissy málna felhasználása

Nagy méretű, enyhén megnyúlt kúp alakú piros bogyói kemény húsúak, jól szállítható. A gyümölcs íze kellemes málna íz. Felhasználható friss fogyasztáson túl feldolgozásra is. Így fagyasztva, vagy lekvárnak, szörpnek befőzve egyaránt jó választás.

Málna metszése és gondozása:

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1lna

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom