Black Jewel málna

A Black Jewel málna – ahogy a nevében is benne van – egy igen sötét, már-már szinte fekete bogyójú málna fajta. Hazánkban kevésbé ismert, sokszor a szederrel összetévesztett termés. A málna fajták rendkívül széles kört ölelnek fel kezdve a május végén érő Tulameen fajtától a fagyokig is termő Polka fajtáig.

A málna fajtákat éppen ezért, jellemzően az érési idejüknek megfelelően szokták csoportosítani.

Málna fajták csoportosítása

A málna fajtákat is elsősorban érési idejüknek megfelelően szokták megkülönböztetni.

Ez alapján megkülönböztetünk:  

  1. Nyári málnák: ezek a szezonban egyszer (júniusban vagy júliusban) termő málnák
  2. Őszi málnák: amelyek ősszel hoznak gyümölcsöt és a következő nyáron is képesek teremni.
  3. Folytontermő málnák: melyek nyár közepétől a fagyokig folyamatosan teremnek

A legtöbb málna a nyáron termő fajtából kerül ki, bár szívesebben keressük a folytontermő fajtákat. Ez utóbbiak ugyanis hónapokon keresztül biztosítják számunkra a friss, zamatos gyümölcsöt. Bár befőzésre, lekvár, szörp készítésére a nyári fajták alkalmasabbak, ugyanis szinte egyidőben érnek. Ha nagyobb mennyiségben szeretnék készíteni téli eltevésre, mindenképpen ezek a fajták javasoltak.

A málnák az ültetésétől számítva egy év múlva kezdenek el gyümölcsöt teremni. A málna metszése azonban elengedhetetlen az egészséges növény és termések érdekében. Annál is inkább mivel a málnák évelő növények, így a gyümölcshozó vesszők élettartalma csak két év. Az elhalt már letermett vesszők eltávolítása fontos folyamata a málna gondozásának.

Black Jewel málna

A Black Jewel málna június elejétől érik. Származási helye nem ismert. De a fekete málnák Észak-Amerika erdőségeiben őshonosak.

Középerős növekedésű, támasztékot igénylő, igazán bőven termő fajta. Gyümölcsei nagy szeműek, rendkívül ízletesek. Egyedi illat-, íz- és aroma jellemzi. Azonban nem keverendő össze a hazánkban is közismert fekete szederrel.

Black Jewel málna hatása

Magas az antioxidáns és flavonoid és C-vitamin tartalma is. Fekete színét a magas antocián tartalmának köszönheti. A hazánkban ismert málnáknál egészségesebb, mivel magasabb a rost-, szénhidrát- és pektin tartalma is. Baktériumölő, immunerősítő hatása jelentős. Segít a vércukorszint- és a vérnyomás megfelelő beállításában. Az ízületekre is jótékony hatású.  Fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért. Jótékony hatásai főleg rendszeres fogyasztás mellett érvényesülnek igazán.

Friss fogyasztásra, konzervipari feldolgozásra és fagyasztásra egyaránt alkalmas. Bár mivel nagyobb mennyiségben tartalmaz magokat, mint a piros málna, kevésbé kedvelt málna fajta.  

Málna metszése és gondozása:

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1lna

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom